KLANTENSERVICE

klantenservice

Centraal telnr. 010-4797144

De zorgverzekering en vergoeding van uw behandeling - overzicht

De zorgverzekering en vergoeding van uw behandeling - overzicht

Ons doel is om u in iedere situatie vrij te laten bewegen: zo veel mogelijk zonder pijn. Als u bij ons komt, heeft u misschien vragen over de kosten van de hulpmiddelen of aanpassingen, die onze specialisten u adviseren. Dit kunt u in detail ook samen met onze adviseurs bespreken.

uw behandeling, de zorgverzekering en de vergoedingen

Of uw hulpmiddel of behandeling vergoed wordt, is afhankelijk van uw zorgverzekering en de wettelijke regels. De regels verschillen ook per dienst of hulpmiddel.
We leggen u graag zo volledig mogelijk uit hoe het zit met: de basisverzekering, het eigen risico, de mogelijke dekking uit uw aanvullende verzekering en de bedragen voor vergoedingen of eigen bijdrages. En ook noemen we waar nodig de (medische) verwijzingen van arts of specialist.

uw zorgverzekering heeft een eigen risico en een eigen bijdrage

Maakt u gebruik van zorg, dan krijgt u met het eigen risico te maken en in sommige gevallen ook met de eigen bijdrage. In beide gevallen betekent het dat u zelf (een deel van de) zorgkosten moet betalen. De regelingen en bedragen zijn door de overheid bepaald.  Zorgverzekeraars en leveranciers van hulpmiddelen voeren deze regelingen uit.
Wat het verschil is tussen beide begrippen leggen we hieronder uit.

Het eigen risico bij de zorgverzekering

Maakt u kosten voor zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering, dan geldt er voor u een eigen risico. Dit is het bedrag van de medische kosten die u zelf moet betalen: u betaalt zelf mee aan de zorg of medische kosten die krijgt, tot een bepaald bedrag per kalenderjaar. Nadat dit bedrag (het eigen risico) met u is verrekend, gaat de zorgverzekeraar uw medische kosten vergoeden.
Het eigen risico is voor iedere basisverzekering verplicht, is voor iedereen hetzelfde en geldt vanaf de leeftijd van 18 jaar.

het verplichte eigen risico-bedrag in 2017

Het eigen risico wordt per kalenderjaar door de overheid bepaald. In 2017 bedraagt het verplichte eigen risico van de basisverzekering € 385,-.

zorg die niet onder het eigen risico valt

Het eigen risico geldt voor de basisverzekering, maar niet voor zorg uit de aanvullende- en tandartsverzekeringen. 
Ook sommige behandelingen uit de basisverzekering vallen niet onder het eigen risico, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts en verloskundige. Die bezoeken worden altijd vergoed en daarvoor betaalt u dus niets.

vrijwillig hoger eigen risico

U kunt er voor kiezen om uw verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. De verzekeraar zal u daarvoor korting geven op uw jaarpremie. Indien u zelf gekozen heeft voor een hoger vrijwillig eigen risico bij uw verzekeraar, dan geldt dát hogere bedrag als uw eigen risico. Dat kunt u dan op uw polisblad terugvinden.

Eigen bijdrage

Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor bepaalde genees- of hulpmiddelen. De eigen bijdrage is het deel van kosten dat u zelf moet betalen. De bijdrage wordt jaarlijks per hulpmiddel door de overheid vastgesteld en is voor de basisverzekering bij iedereen hetzelfde. Een wettelijke eigen bijdrage betekent dus dat u voor een bepaalde verstrekking een deel van de kosten zelf betaalt.  

De zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage vragen voor zorg uit de basisverzekering, maar ook uit de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering of u een eigen bijdrage heeft en hoe hoog deze voor een bepaald hulpmiddel is.
Hoe hoog de eigen bijdrage onder de aanvullende verzekering voor u is, kunt u nalezen in de voorwaarden die u bij uw zorgverzekering heeft ontvangen of navragen bij uw zorgverzekeraar.

Eigen risico en eigen bijdrage allebei betalen

Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen.
Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt, dan betaalt u eerst die eigen bijdrage. De rest van de rekening gaat af van uw eigen risico (als u dat nog niet hebt opgebruikt).
Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en heeft u geen eigen risico meer over, dan betaalt u vanaf dat moment alleen uw eigen bijdrage.

afhandeling naar zorgverzekeraars

Wittepoel heeft contracten met alle zorgverzekeraars en declareert waar mogelijk rechtstreeks bij uw zorgverzekering. Wij helpen u met het op juiste wijze afhandelen van uw contacten met uw zorgverzekeraar. U hoeft daarvoor dan niets te doen, wij nemen die zorg voor u uit handen.

Gezien die veelheid aan informatie geven wij hieronder per dienst de meest actuele informatie:

- Steunzolen - Steunzolen en uw verzekering
- Therapeutische steunkousen - Vergoeding therapeutische steunkousen
- Pedicure - Wordt een pedicure behandeling vergoed?
- Podotherapie - Ben ik verzekerd voor podotherapie?
- Orthopedie - De financiële kant van orthopedische schoenen

Heeft u vragen over de zorgverzekering of de vergoedingen en wilt u meer weten over de financiële afhandeling: neem dan gerust contact met ons op.