De zorgverzekering en vergoeding van uw behandeling - overzicht 

De zorgverzekering en vergoeding van uw behandeling - overzicht

Of uw hulpmiddel of behandeling vergoed wordt, is afhankelijk van uw zorgverzekering en de wettelijke regels. De regels verschillen ook per dienst of hulpmiddel.

We leggen u graag zo volledig mogelijk uit hoe het zit met: de basisverzekering, het eigen risico, de mogelijke dekking uit uw aanvullende verzekering en de bedragen voor vergoedingen of eigen bijdrages. En ook noemen we waar nodig de (medische) verwijzingen van arts of specialist.

Eigen risico

Maakt u kosten voor zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering, dan geldt er voor u een eigen risico. Dit is het bedrag van de medische kosten die u zelf moet betalen: u betaalt zelf mee aan de zorg of medische kosten die krijgt, tot een bepaald bedrag per kalenderjaar. Nadat dit bedrag (het eigen risico) met u is verrekend, gaat de zorgverzekeraar uw medische kosten vergoeden. Het verplichte eigen risico van de basisverzekering is al enige jaren vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag geldt ook voor 2022. U kunt er bij uw zorgverzekering voor kiezen om uw eigen risico vrijwillig te verhogen.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het deel van kosten dat u zelf moet betalen. De bijdrage wordt jaarlijks per hulpmiddel door de overheid vastgesteld en is voor de basisverzekering bij iedereen hetzelfde. Een wettelijke eigen bijdrage betekent dus dat u voor een bepaalde verstrekking een deel van de kosten zelf betaalt.  

De zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage vragen voor zorg uit de basisverzekering, maar ook uit de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering of u een eigen bijdrage heeft en hoe hoog deze voor een bepaald hulpmiddel is.
Hoe hoog de eigen bijdrage onder de aanvullende verzekering voor u is, kunt u nalezen in de voorwaarden die u bij uw zorgverzekering heeft ontvangen of navragen bij uw zorgverzekeraar.

Eigen risico en eigen bijdrage allebei betalen

Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt, dan betaalt u eerst die eigen bijdrage. De rest van de rekening gaat af van uw eigen risico (als u dat nog niet hebt opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en heeft u geen eigen risico meer over, dan betaalt u vanaf dat moment alleen uw eigen bijdrage.

afhandeling naar zorgverzekeraars

Wittepoel heeft contracten met alle zorgverzekeraars en declareert waar mogelijk rechtstreeks bij uw zorgverzekering. Wij helpen u met het op juiste wijze afhandelen van uw contacten met uw zorgverzekeraar. U hoeft daarvoor dan niets te doen, wij nemen die zorg voor u uit handen.

Gezien de veelheid aan informatie geven wij hieronder per dienst de meest actuele informatie:

- Steunzolen - Steunzolen en uw verzekering
- Therapeutische steunkousen - Vergoeding therapeutische steunkousen
- Pedicure - Wordt een pedicure behandeling vergoed?
- Podotherapie - Ben ik verzekerd voor podotherapie?
- Orthopedie - De financiële kant van orthopedische schoenen

Heeft u vragen over de zorgverzekering of de vergoedingen en wilt u meer weten over de financiële afhandeling: neem dan gerust contact met ons op.