Zorgverzekering: eigen risico of eigen bijdrage?  

Zorgverzekering: eigen risico of eigen bijdrage?

De zorgverzekering kent een eigen risico en een eigen bijdrage. Maakt u gebruik van zorg, dan krijgt u met het eigen risico te maken en in sommige gevallen ook met de eigen bijdrage. In beide gevallen betekent het dat u zelf (een deel van de) zorgkosten moet betalen. Wat het verschil is tussen beide begrippen leggen we u graag uit.

Het eigen risico bij de zorgverzekering

Maakt u kosten voor zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering, dan heeft u te maken met het eigen risico. In 2020 en 2021 bedraagt dit € 385,-. Dat betekent dat u eerst dit bedrag zelf moet betalen voordat u zorgverzekeraar ze vergoedt. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts en verloskundige. Hiervoor hoeft u niets te betalen. Het eigen risico van € 385,- is voor iedereen verplicht. U kunt er wel voor kiezen om uw eigen risico te verhogen tot maximaal € 500,-. De verzekeraar zal u daarvoor korting geven op uw premie. Kiezen voor een hoger eigen risico kan u dus een besparing opleveren.

Eigen bijdrage

Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een genees- of hulpmiddel. De wettelijke eigen bijdrage voor (semi-)orthopedische schoenen in 2021 is vastgesteld op € 125,00. Voor kinderen onder de 16 jaar wordt de eigen bijdrage € 62,50.

De eigen bijdrage is het deel van kosten uit de basisverzekering dat u zelf moet betalen. De bijdrage wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen hetzelfde.

Heeft u uw eigen risico verbruikt? Dan kan het zijn dat u alsnog een eigen bijdrage moet betalen. De zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage vragen voor zorg uit de basisverzekering, maar ook uit de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering of u een eigen bijdrage heeft en hoe hoog deze is. Hoe hoog de eigen bijdrage is, staat vermeld in de voorwaarden die u bij uw zorgverzekering heeft ontvangen, maar u kunt deze ook navragen bij uw zorgverzekeraar.

Allebei betalen

Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt, dan betaalt u deze eerst. De rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als u dat nog niet hebt opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en heeft u geen eigen risico meer, dan hoeft u alleen de eigen bijdrage betalen. Het eigen risico kent een maximum. Dit bedrag moet u altijd opmaken aan zorg voordat de zorgverzekeraar uw zorgkosten betaalt. De eigen bijdrage voor zorg verschilt bij de aanvullende verzekering per verzekeraar. Hoeveel eigen bijdrage u betaalt hangt af van uw behoefte aan zorg waarvoor deze bijdrage geldt.