Risico-groepen voor voetklachten 

Risico-groepen voor voetklachten

Een mens legt in zijn of haar leven gemiddeld 185.000 kilometer lopend af. Dat is ongeveer 4 keer de gehele wereld rond! Dus we lopen allemaal risico op vermoeide voeten, slijtage, of voetklachten.
Maar wie lopen er nou extra risico op voetklachten of voetproblemen?

Wie lopen er extra risico op voetklachten?

  • 50-plussers
   Ouderdom komt gebreken, zeggen we wel eens. Dat geldt ook voor de voeten. De voeten spreiden uit en de natuurlijke vetkussentjes worden dunner. Hierdoor lijkt het net of je op steentjes loopt.
  • Vrouwen
   Vrouwen dragen vaak (te) krappe schoenen met hoge hakken. Wist u dat vrouwen gemiddeld 4 keer zoveel voetklachten hebben als mannen? Dat komt voornamelijk door het dragen van hoge hakken en de extra druk die daardoor ontstaat. De banden en pezen in de voorvoet en de tenen werden teveel bij elkaar gedrukt. Op latere leeftijd kunnen daardoor ernstige klachten ontstaan.
  • Sporters
   Zij ervaren voornamelijk voetklachten in de hiel en de schenen. Hardlopers, voetballers, basketballers, volleyballers en turners zitten allemaal in de risicogroep. Goed schoeisel, een goed dempende steunzool doen vaak wonderen. En zorg voor een goede warming up!
  • Staande beroepen
   Het hele dagen staan tijdens het werk gaat vaak gepaard met vermoeide voeten en benen. Ook knie-, heup- en rugklachten komen geregeld voor. Steunzolen bieden een uitkomst.
  • Diabetespatiënten
   Zij hebben vaak last van een slechte doorbloeding. Het uit zich vaak door kramp in de kuiten of blauwpaarse verkleuringen van de voet of tenen. Koude voeten zijn kenmerkend voor deze groep mensen. Veel diabetes patiënten krijgen vroeg of laat te maken met voetproblemen. Let goed op slecht genezende wondjes, zij kunnen namelijk ernstige infecties veroorzaken.


Gerelateerde artikelen