Top 10 van voetklachten bij volwassenen 

Top 10 van voetklachten bij volwassenen

Wat doet u om uw voeten in topconditie te houden? Veel mensen beginnen pas te denken aan het verzorgen van de voeten wanneer er voetklachten ontstaan. Eigenlijk is dat te laat, zeker wanneer u blijft doorlopen met klachten. We weten vaak zoveel, maar handelen er niet naar. Een lichte klacht kan wel grote gevolgen hebben en leiden tot serieuze voet- of lichaamsklachten.

Hebben veel mensen last van voetklachten?

Voetklachten kunnen voorkomen bij alle leeftijden. 57% van alle mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met voetklachten, vaak door verkeerd schoeisel, te weinig aandacht of ouderdom.
Wij hebben een top 10 gemaakt met de meest voorkomende voetproblemen. Gelukkig zijn de meeste voetklachten gemakkelijk te voorkomen en te genezen, met aandacht en (op maat gemaakte) hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld steunzolen. Kom met uw vragen, voetklachten of voetproblemen gerust naar onze winkels, of bel ons en praat er over met onze professionals.

pijnlijke hiel

Een pijnlijke hiel komt op verschillende manieren voor. De meest bekende klacht aan het hielbeen is hielspoor. Andere veelvoorkomende klachten zijn peesplaatontsteking en calcaneodynie (te weinig demping). Het hielbeen heeft belangrijke functies bij het staan, lopen en afwikkelen van de voeten. De pijnklachten bevinden zich meestal aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen. Herkenbaar zijn pijnklachten na het nemen van rust. Over het algemeen geldt bij hielklachten; hoe langer u met deze klacht loopt, hoe langer het duurt voordat het voorbij is. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

doorgezakte voorvoet

Bij een doorgezakte voorvoet voel je pijn in het midden van de voet, bij de middenvoetsbeentjes. De voorvoetboog is niet meer aanwezig in de voet. Veelvuldig dragen van hakken, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen kunnen oorzaken zijn van een doorgezakte voorvoet. Ook ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt. Het is noodzakelijk dat de druk op de middenvoetsbeentjes wordt verlaagd. Een steunzool met een voorvoet ondersteuning voorkomt en verhelpt deze problemen. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

platvoeten of doorgezakte voeten

Bij doorgezakte voeten zijn de voetbogen doorgezakt, daarom worden het ook wel platvoeten genoemd. Platvoeten zijn een aangeboren afwijking waar ongeveer slechts 5% van de bevolking last van heeft. Platvoeten op zich hoeven vaak geen problemen op te leveren, tot dat het gepaard gaat met overpronatie (de enkels knikken naar binnen). Overpronatie komt daar in tegen wel vaak voor, ongeveer 50% tot 60% van de bevolking heeft last van deze klacht. Kan veroorzaakt worden door ouderdom, overgewicht, slechte schoenen of een verzwakking van spieren en bindweefsel in de voet. Door overpronatie draait het onderbeen, raken knieën overbelast, kunnen je bekken naar binnen kantelen en kunnen er zelfs rugklachten ontstaan! Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

vaak koude voeten

Koude voeten zijn een herkenbaar fenomeen voor vele. Voornamelijk vrouwen hebben hier veel last van. Een derde van alle vrouwen hebben vrijwel altijd koude voeten. Koude voeten kunnen wintervoeten zijn. In de meeste gevallen worden koude voeten veroorzaakt door een slechte doorbloedende huid. Hormonen spelen een belangrijke rol bij de bloedcirculatie, vandaar dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten. Diabetes, reuma en de ziekte van Raynaud kunnen ook leiden tot koude voeten. Knellende schoenen werken absoluut niet bevorderend en zelfs rokers hebben vaker last van dit probleem als niet rokers. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

zweetvoeten

Volwassen lichamen kunnen tot wel een halve liter vocht per dag produceren. Bij veel mensen komt dit veelvuldig voor bij de voeten. Het vocht dat ontstaat tijdens het transpireren is geurloos. De stinkende geur wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Bacteriën en schimmels groeien gretig op vochtige, warme plaatsten en er zijn voldoende voedingstoffen aanwezig, namelijk huidschilfers. De oorzaak van zweetvoeten ligt vaak aan het gebruik van verkeerd schoeisel. Zorg dat je schoenen een goede pasvorm hebben en maak altijd gebruik van natuurlijke materialen zoals leer! Echt leder heeft een goede vochtabsorptie. Bekijk ook altijd het binnenwerk van de schoenen, hebben ze ook hier gebruik gemaakt van leer? Ligt er ook een leren inlegzool in? Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

eelt voeten

Eelt voeten kunnen voor nare voetproblemen zorgen. Eelt is een verdikking van de opperhuid en ontstaat op plaatsen waar de huid in contact komt met druk en wrijving. Eelt is een soort beschermlaag waardoor de opperhuid niet beschadigd. Te veel eelt kan branderig aanvoelen en pijnlijk zijn. Veel staan, overgewicht, ouderdom kunnen oorzaken zijn van te veel eelt. Te kleine schoenen en zelfs te grote schoenen kunnen eelt klachten veroorzaken. Doordat de schoenen niet passend zijn ontstaat er wrijving en druk. Wanneer er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal door een verkeerde stand van de voet, kan er eelt ontstaan. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

pijnlijke voeten tijdens of na het sporten

Je voeten dragen dagelijks, de gehele dag, je volledige lichaamsgewicht. Tijdens het sporten is deze druk nog veel hoger. Sporters met voetklachten krijgen sneller te maken met blessures en prestatieverminderingen. Om voetblessures te voorkomen is het noodzakelijk genoeg aandacht aan je voeten te besteden. Sportschoenen met te weinig demping en correctie zijn vaak de veroorzakers van de klachten. Wanneer je geregeld pijn ondervindt aan spieren, je knieën, je heup of je rug heb je waarschijnlijk te maken met verkeerde stand van de voet of een verkeerd looppatroon. Vaak ontstaat een verkeerd looppatroon door pijn. Je neemt een andere houding aan om de pijn te verlichten. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Teenklachten

Bij het lopen zijn je tenen enorm belangrijk, zij zorgen immers voor het evenwicht. Met 2 voeten, 10 tenen en 28 voetbotjes kun je je voorstellen dat er verschillende irritaties en klachten kunnen ontstaan. De belangrijkste en meest voorkomende teenklachten zijn de hallux valgus, een hamerteen, een klauwteen, een ruiterteen en hallux rigidus. De juiste steunzool kan de oplossing bieden tegen deze teenklachten. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

holvoet

Een holvoet is eigenlijk het tegenovergestelde van een platvoet en komt bij ongeveer 10% van de bevolking voor. Bij een holvoet heb je een extreem hoge wreef en is je voetboog veel hoger dan normaal. De banden van de voetzool en de achillespees staan hierdoor extra strak gespannen en trekken je tenen in een kromme, klauwende positie. Het hielbeen is als het ware naar binnen gedraaid, je enkels hangen iets naar buiten en zwikken sneller door. Als gevolg van de verkeerde stand van de voeten kunnen er pijnklachten ontstaan in de knieën, heup, rug en/of nek. Eelt plekken en vervelende likdoorns kunnen ook een gevolg zijn van een holvoet. Klik hier voor een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Herkent u een van bovenstaande klachten, of juist niet maar heeft u wel pijn of moeite met lopen? Neem dan contact met ons op, voor een persoonlijk voetonderzoek en advies.