Sport- en beroepgerelateerd 

Sport- en beroepgerelateerd

Sommige beroepen geven helaasvoetklachten. Door voeten zwaar of langdurig te belasten is er als al snel de kans blessures.
Wie voldoende aandacht besteedt aan zijn voeten en schoeisel kan een hoop narigheid voorkomen.

Sommige beroepen vragen (te) veel van uw voeten

Bij mensen die beroepsmatig veel staan en lopen, krijgen de voeten veel te verduren. Zeker als ze moeten tillen of te zwaar zijn geeft datoverbelasting. Op de werkvloer treffen we dan ook vermoeide voeten aan, pijnlijke voorvoeten, pijn in de hiel en middenvoet. Maar ook knie- en rugklachten.

Niet alleen een juist gekozen schoen kan veel problemen helpen voorkomen of verminderen. Inlegzolen kunnen daar ook een rol bij spelen. Een juist gekozen schoen met daarbij juist gekozen inlegzolen verhoogt het comfort van de schoenen, voegt waar nodig extra demping, stabiliteit en ondersteuning toe en kan hiermee blessures en ander leed voorkomen.

Die voeten vragen om een goede bescherming en dus een goede schoen. Dat is allereerst een schoen die voldoet aan de eisen die zijn omgeving vraagt op het gebied van veilig en gezond werken. Daarnaast moet hij aan de voettechnische eisen voldoen. Dat zijn in hoofdlijnen onder andere:

  • een goede pasvorm; de vorm van de leest moet zo veel mogelijk overeenkomen met de voetvorm. De voet mag niet te veel en niet te weinig bewegingsruimte hebben. Door de bestaande inlegzool te vervangen door een dikkere of dunnere kun je het volume in de schoen individueel tunen;
  • zowel van binnen als van buiten van leder;
  • goede dempende loopzool voorzien van afwikkeling. Dan is de loopzool onder de bal van de voet dikker dan onder de tenen. Het materiaal loopt dan schuin weg naar voren;
  • stevige contrefort. De hielkap behoort echt stijf te zijn, je mag hem niet naar voren of in kunnen drukken;
  • juist buigpunt. De schoen mag alleen buigen onder de bal van de voet. Buigt de schoen in het midden, dan is hij voettechnisch niet goed;
  • een verwisselbare inlegzool.

Goede werkschoenen zijn een eerste vereiste. Maar inlegzolen kunnen voetproblemen voorkomen en voetgerelateerde houdingsproblemen helpen opheffen. Een bezoek aan één van onze podotherpeuten of podologen kan uitkomst bieden. Deze maakt dan individuele inlegzolen exact op uw voetsituatie aangepast. Inlegzolen kunnen onder andere de volgende functies hebben: comfortverhoging, absorptie transpiratievocht, verhoging demping en verlenging van de levensduur van de schoen.

Uw voeten verdienen de juiste aandacht. Juist als uw beroep intensief gebruik van ze maakt!