Sport- en beroepgerelateerd 

Sport- en beroepgerelateerd

Uw voeten krijgen tijdens het sporten heel wat te verduren. Zij dragen het lichaamsgewicht en tijdens het sporten is die druk nog hoger. Bij hardlopen bijvoorbeeld gaat het om drie tot wel vier maal uw lichaamsgewicht. Wie te weinig aandacht besteedt aan zijn voeten, loopt al snel de kans op een blessure.

Schoenen

Aandacht besteden aan uw voeten gaat om meer dan alleen goede schoenen. Heeft u wel eens pijn aan uw voeten, of last van uw knieën, heup, rug of spieren? Misschien heeft u dan te maken met een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening die verder gaat dan een blaar of een eeltplekje. Voor het signaleren en behandelen van dit soort klachten, gaat u normaal gesproken naar een podotherapeut. Deze professionals zijn gespecialiseerd in voet-, knie-, heup- en rugklachten die voortkomen uit afwijkingen van de voet of een verkeerd looppatroon. U kunt uw huisarts vragen om een verwijzing of eerst contact opnemen voor meer informatie.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek stelt de podotherapeut een groot aantal vragen. Hij of zij kijkt naar uw looppatroon en beoordeelt uw voeten. Als het nodig is volgt nog een aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld van de knie, de heup of de rug. De therapeut inspecteert ook uw dagelijkse schoenen en sportschoenen. Als behandeling kunt u denken aan een paar podotherapeutische (sport)zolen die uw manier van staan en lopen beïnvloeden. Een andere mogelijkheid is een siliconen teenstukje om de stand van een teen te corrigeren of de teen te beschermen. Soms is alleen het geven van een schoenadvies voldoende om uw klachten te laten verminderen en verdwijnen, zodat u uw sportactiviteiten weer kunt oppakken.

Sommige beroepen vragen (te) veel van uw voeten

Bij mensen die beroepsmatig veel staan en lopen, krijgen de voeten veel te verduren. Zeker als ze moeten tillen of te zwaar zijn. Dat geeft overbelasting op onze kostbare onderdanen. Op de werkvloer treffen we dan ook vermoeide voeten aan, pijnlijke voorvoeten, pijn in de hiel en middenvoet. Maar ook knie- en rugklachten.

Niet alleen een juist gekozen schoen kan veel problemen helpen voorkomen of verminderen. Inlegzolen kunnen daar ook een rol bij spelen. Een juist gekozen schoen met daarbij juist gekozen inlegzolen verhoogt het comfort van de schoenen, voegt waar nodig extra demping, stabiliteit en ondersteuning toe en kan hiermee blessures en ander leed voorkomen. Onze voeten vormen een heel mooi functionerend geheel. Elke voet telt 28 voetbeentjes, 33 gewrichtjes en heel veel pezen, banden en spieren. Tezamen dragen ze ons gewicht, zorgen ze voor het evenwicht en maken ze dat we ons comfortabel kunnen voort-bewegen. Dankzij de bogenstructuur van de voet is een enorme demping mogelijk. Testen laten zien dat tijdens het sporten wel tot acht maal het lichaamsgewicht op de voeten komt. Bij iemand van bijvoorbeeld 80 kilo geeft dat een belasting van 640 kilo. Alle gewrichtjes zorgen er ook voor dat de voet goed kan afwikkelen.

Die voeten vragen om een goede bescherming en dus een goede schoen. Dat is allereerst een schoen die voldoet aan de eisen die zijn omgeving vraagt op het gebied van veilig en gezond werken. Daarnaast moet hij aan de voettechnische eisen voldoen. Dat zijn in hoofdlijnen onder andere:

  • een goede pasvorm; de vorm van de leest moet zo veel mogelijk overeenkomen met de voetvorm. De voet mag niet te veel en niet te weinig bewegingsruimte hebben. Door de bestaande inlegzool te vervangen door een dikkere of dunnere kun je het volume in de schoen individueel tunen;
  • zowel van binnen als van buiten van leder;
  • goede dempende loopzool voorzien van afwikkeling. Dan is de loopzool onder de bal van de voet dikker dan onder de tenen. Het materiaal loopt dan schuin weg naar voren;
  • stevige contrefort. De hielkap behoort echt stijf te zijn, je mag hem niet naar voren of in kunnen drukken;
  • juist buigpunt. De schoen mag alleen buigen onder de bal van de voet. Buigt de schoen in het midden, dan is hij voettechnisch niet goed;
  • een verwisselbare inlegzool.

Goede werkschoenen zijn een eerste vereiste. Maar inlegzolen kunnen voetproblemen voorkomen en voetgerelateerde houdingsproblemen helpen opheffen. Een bezoek aan één van onze podotherpeuten of podologen kan uitkomst bieden. Deze maakt dan individuele inlegzolen exact op uw voetsituatie aangepast. Inlegzolen kunnen onder andere de volgende functies hebben: comfortverhoging, absorptie transpiratievocht, verhoging demping en verlenging van de levensduur van de schoen.

Uw voeten verdienen de juiste aandacht. Juist als uw beroep intensief gebruik van ze maakt!