Therapeutische steunkousen - klachten en werking 

Therapeutische steunkousen - klachten en werking

Therapeutisch elastische kousen worden vaak ingezet bij klachten als

  • pijnlijke of vermoeide benen
  • regelmatige kramp, onrustige of zware benen
  • verkleurde of harde plekken op uw been
  • opgezette voeten, enkels of onderbeen (vochtophoping)

De therapeutisch elastische kousen (TEK) nemen de oorzaak van uw klachten niet weg. Wel worden uw klachten er meestal door verminderd en de kousen kunnen voorkomen dat de klachten erger worden.

Therapeutische steunkousen worden regelmatig ingezet bij aandoeningen van het bloed- en lymfevatenstelsel, of bij ziektebeelden als oedeem, spataderen (varices), trombose, chronische veneuze insufficiëntie (CVI) en wondroos.

werking

Het dragen van therapeutisch elastische kousen wordt ook wel compressietherapie genoemd, die valt onder de basisverzekering van de zorgverzekeraars.
Therapeutisch elastische kousen geven van buitenaf extra druk aan een lichaamsdeel, bijvoorbeeld uw been. Als daar een verstoorde bloedsomloop is, zorgt die compressietherapie er voor dat de aders en lymfevaten extra onder druk worden gezet, zodat het bloed sneller gaat stromen.
Die stimulering van de doorbloeding van het lichaamsdeel helpen dat afvalstoffen of vocht worden afgevoerd, zodat bijvoorbeeld een ophoping van vocht (oedeem) kan verdwijnen.

Maakt u gerust een afspraak voor verdere uitleg of een persoonlijk gesprek.