Therapeutisch elastische kousen - een nieuwe oplossing 

Therapeutisch elastische kousen - een nieuwe oplossing

Bij Wittepoel kunt u terecht voor therapeutisch elastische kousen, dat zijn speciale steunkousen met een medische werking tegen diverse klachten aan uw benen of voeten.

klachten verhelpen

Wanneer u in de benen last heeft van spataderen, of regelmatige kramp, pijn of vermoeidheid, of opgezette onderbenen, enkels of voeten, dan kunnen therapeutisch elastische kousen uitkomst bieden. De oorzaak van dit soort klachten ligt vaak in circulatiestoornissen in bloedvaten of lymfe. Therapeutisch elastische kousen (TEK) kunnen deze klachten verminderen.
Meer over de klachten, ziektebeelden en werking leest u hier.

soorten steunkousen

Therapeutisch elastische kousen zijn steunkousen met een bepaalde stevigheid. Alle steunkousen zijn qua strijfheid ingedeeld in 4 drukklassen.

  • Normale steunpanty's of steunkousen (drukklasse 1) zijn vrij verkrijgbaar en die geven u slechts lichte steun.
    Bij therapeutische elastische kousen is die steun groter, die bieden meer stevigheid door een hogere druk.
  • Therapeutisch elastische kousen worden geleverd vanaf drukklasse 2 en worden alleen op verwijzing verstrekt door een arts of specialist.
    Steunkousen in klasse 2 worden ook wel medische compressiekousen genoemd.
  • De kousen in klasse 3 worden opgemeten door geschoold personeel en op maat geproduceerd zodat de kousen precies passen.
  • Klasse 4 wordt in ziekenhuizen gebruikt. Wittepoel levert kousen in de klassen 2 en 3.

verwijzing nodig

Deze steunkousen, met drukklasse 2 of hoger, worden voorgeschreven door uw arts of specialist en worden meestal vergoed uit de basisverzekering. Op basis van uw medische indicatie en de individuele situatie kiezen onze aanmeters de kous die voor u het beste resultaat oplevert.

zorgvuldig aanmeten

Voor het bepalen van de juiste kous meten we nauwkeurig de maten van uw benen. Tijdens het aanmeten bekijken we ook of u de kous zelf kunt aan- en uittrekken, of welke kous het beste zou passen bij uw beroep, leeftijd of levensstijl. Indien wenselijk betrekken wij hierbij ook uw partner of mantelzorger. Aanmeten aan huis is mogelijk indien u hiervoor een medische indicatie heeft en na overleg met de aanmeter.
Uw kousen behoren aangemeten te worden zonder dat u vocht in uw benen heeft. Soms kan het daarom nodig zijn om uw benen van tevoren in te zwachtelen of eerst verbandkousen te dragen.

levering op maat

De gemiddelde levertijd voor confectiekousen (compressieklasse 2)  is 5 werkdagen. Voor op maat gemaakte kousen (klasse 3) is de gemiddelde levertijd 10 werkdagen.  U bent dus binnen 2 weken helemaal geholpen.
Wanneer de kousen gereed zijn, adviseren wij dringend om de kousen samen met ons te passen. Met deze controle kunnen we uw kousen beoordelen en u aanwijzingen geven voordat u uw kousen gaat gebruiken.

nazorg

Voor een goede werking controleren wij na verloop van tijd de functionaliteit van uw kousen en luisteren naar uw ervaringen. Therapeutisch elastische kousen hebben de eigenschap om na verloop van tijd minder druk te geven. Wij controleren periodiek of uw kous medisch nog effectief is en voldoet aan uw verwachting.
Hiervoor wordt telkens vooraf een controleafspraak met u ingepland.

Meer lezen?

Wij hebben een uitgebreide brochure samengesteld over therapeutisch elastische kousen. De brochure vertelt u alles over deze medische steunkousen: we geven uitleg over onder andere het aanmeten, de levering, vergoeding en garantie. Kortom die brochure bevat een grote hoeveelheid praktische informatie en tips. De brochure kunt u hier downloaden.

Maakt u gerust een afspraak voor nadere kennismaking of een persoonlijk gesprek.

Om onze kwaliteit en uw garanties op de juiste wijze te kunnen borgen zijn wij SEMH-erkend, aangesloten bij NVOS-Orthobanda en deelnemer aan de klachtencommissie van NVOS-Orthobanda