Orthopedische schoenen maken: een vak apart

Orthopedische schoenen maken: een vak apart

Voor de ene klant is een goede schoen uit de winkel genoeg, voor de ander biedt zo’n schoen helaas niet genoeg steun. Zij hebben een op maat gemaakte orthopedische schoen nodig. Altijd al eens willen weten hoe wij onze orthopedische schoenen maken? Wij nemen u in een vogelvlucht mee in het proces.

Stap 1

Allereerst worden de voeten van de klant nauwkeurig opgemeten. Na het opmeten wordt er een gipsafdruk gemaakt, die wordt gebruikt als basis voor de leest. De leest wordt mooi glad geschuurd om vervolgens het materiaal voor de supplementen op te persen. Dit supplement wordt het uiteindelijk voetbed waar de klant op zal lopen.

Leest rondschuren Supplementen oppersen

Stap 2

Het voetbed wordt opgebouwd door middel van kurk. Dit voetbed wordt onder de pers op elkaar gedrukt. Hierna wordt het overtollige kurk weggeknipt en rondgeschuurd. Zo kunnen de maten van het voetbed goed bepaald worden. Na deze stap wordt het voetbed netjes gemodelleerd.

Voetbed opbouwen Voetbed oppersen Voetbed rondschuren

Stap 3

Op basis van de leest met voetbed wordt er een plastic passchoen gemaakt. Deze wordt gebruikt om te kijken of er nog bepaalde drukpunten in de pasvorm zitten. Er kan dan besloten worden om nog een aanpassing aan de leest te maken, zodat de klant geen last van heeft van die drukpunten.

Leest rondschuren Leest rondschuren

Stap 4

Nadat de leest helemaal op maat is gemaakt, gaat onze shoedesigner verder met het maken van een patroon. Onze klanten kunnen zelf een model en kleur kiezen. Dit wordt zo goed mogelijk uitgewerkt in papieren patronen.

Shoedesigner Shoedesigner

Stap 5

Vervolgens worden deze patronen op het leer gelegd en uitgesneden. De uitgesneden delen worden aan elkaar gestikt tot een schacht (bovenkant van de schoen). Vervolgens wordt de schacht om de leest heen gepend, met een oppentang, waardoor er een schoen begint te ontstaan.

Onder de schacht wordt het onderwerk gelijmd met een mooie loopzool en hak. Tenslotte wordt de leest voorzichtig uit de schoen gehaald en wordt de schoen netjes gepoetst.

Schat oppennen Schacht lijmen

Stap 6

De schoenen zijn klaar, tijd om ze te passen. Aan ons de taak om de klant comfortabel te laten lopen, dus wanneer de schoen nog niet perfect is, maken wij nog de nodige aanpassingen. Wanneer de schoenen helemaal naar wens zijn, kan de klant weer comfortabel en modieus voor de dag komen.

Klant met orthopedische schoen Aanmeter met klant