Nieuw bij Wittepoel: Het looplab, vol met nieuwe technologie

Nieuw bij Wittepoel: Het looplab, vol met nieuwe technologie

Sinds mei 2017 heeft Wittepoel een vernieuwd looplab met digitale meet- en registratiesystemen. Deze systemen registreren en analyseren de loopbewegingen van onze klanten. Daarnaast kunnen ze verschillende krachten meten en betrouwbaar vastleggen. High Tech genoeg, maar wat doen we daar eigenlijk mee en wat heeft u daar aan? In dit artikel leest u meer over vier verschillende metingen die wij in het looplab verrichten.

De drukmeetplaat

Als eerste is er de drukmeetplaat, die vol zit met sensoren. Deze wordt onder andere gebruikt voor een statische meting. Klanten staan 30 seconden op deze plaat. Er wordt gekeken naar hoe het effect van de zwaartekracht wordt verdeeld over de twee benen van de klant en waar het zwaartepunt van de klant ligt. Tegelijkertijd wordt de verdeling van de voetdruk gemeten. Op basis van deze analyses wordt zichtbaar of er problemen met bijvoorbeeld de drukverdeling zijn. Als er problemen zijn, dan wordt door de aanmeter een correctie voorgesteld. Een correctie kan bijvoorbeeld worden aangebracht met orthopedische hulpmiddelen of een training.

Een andere manier waarop deze meetplaat gebruikt kan worden is door de klant er overheen te laten lopen. Er wordt dan een dynamische meting verricht, de voetdruk en de verdeling van het gewicht worden geregistreerd in de beweging. Wanneer deze meting zonder hulpmiddelen of schoenen wordt uitgevoerd kan worden gemeten hoe de voet zich zonder voorziening gedraagt tijdens het lopen. Deze meting geeft de aanmeter ook informatie over het voorstellen van een bepaalde voorziening of behandeling.

loopanalyse-drukmeetplaat-dynamisch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De InShoe drukmeting

Een andere analyse die al sinds 2015 wordt uitgevoerd in het looplab van Wittepoel is de InShoe drukmeting. Hierbij wordt een inlegzool met sensoren in de schoen geplaatst. De klant kan hiermee rondlopen, zodat de druk van de voet in de schoen (met of zonder voorziening) wordt gemeten. De resultaten van de analyse van de voetmeting mét hulpmiddel en zonder hulpmiddel worden naast elkaar gelegd. Zo zien we of aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een steunzool, voldoende verbetering brengen.

Wilt u nog meer weten over de voetdrukmetingen? Kijk dan hier:

https://www.watvoetenwillen.nl/nieuws/voetdrukmeting-zorgt-voor-betere-hulpmiddelen

Videopnames

Ten slotte worden de analyses verder aangevuld met digitale video opnames. Terwijl de klant is gekoppeld aan bijvoorbeeld de InShoe drukmeting loopt de klant door het looplab. Deze ‘wandeling’ wordt gefilmd. Het opgenomen beeld wordt vervolgens beeld-voor-beeld teruggekeken en geanalyseerd met behulp van software. Alle opnames worden opgeslagen in het dossier, zodat het mogelijk is om resultaten met elkaar te vergelijken. Daarmee kunnen we het verschil met een vorige opname zien en kan worden vastgesteld of er voortgang zit in de gekozen aanpak. In het looplab worden ook opnames met én zonder prothese gemaakt, zodat het effect van wel of geen hulpmiddel goed met elkaar vergeleken kan worden.

Loopanalyse-video-opname

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door bovenstaande analyses kunnen we u als klant beter onderzoeken en kunnen we u nog gerichter van dienst zijn.