De invloed van ziektes op de gezondheid van uw voeten 

De invloed van ziektes op de gezondheid van uw voeten

Er zijn tal van ziektes die sterke invloed hebben op de gezondheid van uw voeten en/of het pijnloos en comfortable lopen. Het juist beoordelen van uw klachten in relatie tot andere gezondheidsklachten vormt de basis voor de juiste oplossing. We noemen hieronder enkele veel voorkomende situaties. Heeft u diabetes dan kunt u hier meer lezen over diabetes en voetproblemen.

Artrose

Artrose is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten in kwaliteit achteruit gaat. Bij artrose denken veel mensen aan versleten botten en ouderdom. Dat is niet juist. Artrose kun je op elke leeftijd krijgen. Hoe artrose je dagelijks leven beïnvloedt, is afhankelijk van het verloop. Pijn en stijfheid van de gewrichten is het gevolg. Sommige gewrichten zijn stram na het slapen. Een plotselinge beweging kan pijnlijk zijn, bijvoorbeeld nadat je lang in dezelfde houding hebt gezeten. In de loop van de dag worden gewrichten stijver en kunnen soms ‘kraken’. Normale activiteiten als traplopen, je veters strikken of uit de auto stappen gaan moeilijker. In een later stadium kan een gewricht ontstoken raken. Het ziet dan rood en is warm en gezwollen. Ook kan de stand van de botten veranderen, bijvoorbeeld van het bekken. Dat kan weer invloed hebben op de belasting van de gewrichten van knieën of voeten.

 • Artrose van de enkel kan komen door te veel sporten, overbelasting of een ongeluk. Maar het kan ook erfelijk zijn door te slappe gewrichtsbanden
 • Artrose in de tenen is vaak het gevolg van langdurige belasting, of van te lang lopen op verkeerde schoenen. Soms is de aandoening aangeboren
 • Artrose in de voet komt het meeste voor rondom de middenvoet en in teengewrichtjes

Voor persoonlijk advies over de behandeling en verzorging bij atrose maken wij graag een persoonlijke afspraak met u.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd aandoeningen die allemaal te maken hebben met het klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma komt voor bij zowel oude als jonge mensen. Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis. Dit is een chronische vorm van reuma, in de volksmond ook wel ‘gewrichtsreuma’ genoemd. Reumatoïde artritis is een vorm van chronische ontsteking van gewrichten en komt meestal voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is niet bekend. Reumatoïde artritis begint doorgaans tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. De ziekte kan plotseling opvlammen en daarna weer een tijd rustig zijn. Reumatoïde artritis is niet te genezen maar wel goed te behandelen. Een snelle diagnose met een adequate behandeling is bepalend voor het vervolg van de ziekte. Welke medicatie en behandeling het beste is, wordt altijd in samenspraak met de reumatoloog beslist.

Wat zijn de verschijnselen aan voeten en enkels?

 • Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
 • stijve armen en benen, vooral in de ochtend
 • typerend voor de ‘reumatische voet’ zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien. Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken
 • veranderende stand van tenen en voeten
 • schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk
 • intense vermoeidheid

Al deze verschijnselen samen geven het karakteristieke beeld van de ‘reumatische voet’.

Meer informatie over reuma, behandeling en de juiste verzorging lichten wij graag toe tijdens een persoonlijke afspraak met een van onze specialisten.

Beenlengteverschil

Bij hoofdpijn, rug- en nekklachten zou je niet meteen aan een beenlengteverschil denken. Toch zijn dat ongemakken die er wel degelijk mee te maken kunnen hebben. Pijn en spanning op knieën, heup en rug zijn de belangrijkste klachten. Verschil in beenlengte is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Het kan aangeboren zijn. Maar ook het gevolg van verlamming, botbreuk of een groeistoornis in je jeugdjaren waardoor de groeischijven zijn beschadigd. We spreken dan van een anatomisch beenlengteverschil. Van een beenlengteverschil tot één centimeter heb je weinig of geen last. Bij een groter verschil is sprake van een duidelijk zichtbare invloed op het looppatroon, bijvoorbeeld een asymmetrische manier van lopen. Meestal zal een orthopedisch schoenmaker de hak van je ene schoen wat verhogen. Of de andere hak iets verlagen. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd de huisarts.

Irritatie scheenbeen

Zeurende, stekende pijn die begint op het middelste en onderste deel van je scheenbeen kan een signaal zijn van MTSS. Je hebt pijn aan de binnenkant van het onderbeen, vlak onder de knie. Of net boven de binnenste enkelknobbel. Of misschien aan je scheenbeen. MTSS, Mediaal Tibiaal Stress Syndroom is de verzamelterm voor allerlei klachten en pijn rondom de schenen. Bij sporters en hardlopers de bekendste blessure. Er zijn meerdere oorzaken maar altijd speelt overbelasting een rol. Bijvoorbeeld overpronatie. Dat betekent dat op moment dat je voet de grond raakt, je enkel wat naar binnen kantelt. Daarbij draait ook je scheenbeen mee. Gevolg is een verhoogde druk en extra trekkracht op de scheenbeenspieren. Andere veroorzaker is overbelasting van de lange spier aan de voorkant van je onderbeen. Vaak door te intensief of te veel sporten in combinatie met verkeerd schoeisel. 

 • Controleer regelmatig of je niet op versleten schoenen loopt
 • Bezuinig niet op schoenen
 • Goed schoeisel met extra demping is noodzakelijk. Eventueel aangevuld met een goede inlegzool
 • Controleer af en toe je looptechniek. 

Knieslijtage

Pijn in de knie komt vaak voor. Onze knieën dragen het volledige lichaamsgewicht. Niet zo vreemd dus dat de knie gevoelig is voor klachten. Veel knieklachten ontstaan bij het sporten. Soms worden knieën dik na een zware sportprestatie of ze ‘kraken’ tijdens het bewegen. Soms is een verkeerde voetstand de oorzaak. Bij elke kniebeweging zijn bovenbeen, onderbeen en knieschijf en een aantal spieren en banden betrokken. Voeten kunnen je knieën beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer een voet bij het lopen naar binnen zakt en tegelijkertijd het onderbeen één kant meedraait. Bij dit looppatroon zullen knieschijf en kniebanden zwaarder worden belast. Ook platvoeten in verkeerd schoeisel met slechte zolen kunnen knieklachten geven.

Hielspoor

Een veel voorkomende voetklacht is het zogenoemde hielspoor. Een hielspoor is een verkalking of verbening van de aanhechting van de pezen aan het hielbeen. Er ontstaat hierdoor een ontsteking aan de onderkant van de voetzool te hoogte van het hielbeen. Deze aandoening veroorzaakt vooral pijn in de hielstreek en daarom spreekt men dikwijls over hielpijn.Sporters met een sterke belasting op hiel, zoals lopers en mensen die springsporten doen hebben een verhoogd risico. Dit is zeker het geval indien de trainingsintensiteit fel wordt opgedreven of er op onaangepaste ondergrond getraind wordt. Ook een trauma, zoals hard neerkomen op een platte voet, kan aanleiding geven tot klachten Tevens hebben mensen met een overgewicht vaker last van deze aandoening. Verder is een slecht afrolpatroon van de voet regelmatig de oorzaak van deze klacht.

Mogelijke oplossingen

Er zijn diverse mogelijkheden. Soms is het voldoende om een silicone zooltje te gebruiken. Door de dempende eigenschappen van deze zooltjes kunnen de klachten verminderen.
Een op maat gemaakte steunzool, waarbij de pijnlijke plek ontlast wordt geeft meestal de beste resultaten. Hiervoor kunt u een afspraak maken op het steunzolen spreekuur.
Tot slot kunt u bij onze pedicures terecht voor medical taping. 

 

 

Gerelateerde artikelen