Problemen bij een diabetische voet 

Problemen bij een diabetische voet

Hoge bloedglucosegehaltes bij diabetispatiënten kunnen het zenuwstelsel beschadigen. Eén van de gevolgen hiervan is dat er minder gevoel in de voeten kan ontstaan. Pijn en warmte worden minder goed gevoeld, met als gevolg dat er allerlei lastig te genezen wondjes en blaren kunnen ontstaan; deze kunnen snel gaan infecteren. Bovendien kan door het verminderde gevoel de stand van de voeten veranderen, waardoor de kans op drukplekken toeneemt. Deze drukplekken kunnen wonden veroorzaken die slecht genezen. Belangrijk is de risico’s op deze complicaties te verminderen door een goede regulatie van de bloedglucose waarden. Dagelijks uw voeten verzorgen, controleren en risico’s zien te vermijden is minstens zo belangrijk.

Hoe controleert u uw voeten?

Wanneer u tot het risicoprofiel behoort, kunt u door een dagelijkse controle zorgen dat er bijtijds ingegrepen kan worden om verslechtering te voorkomen. Dit hoeft niet meer dan 10 minuten van uw tijd te kosten. Gebruik hiervoor een spiegel om onder de voetzolen te kunnen controleren. Vergeet niet om tussen de tenen te kijken. Let op wondjes, schrammen, kloven, verkleuringen, een koud of doods gevoel, blaren, likdoorns en eeltranden.

Schoenadvies voor diabetici

Diabetici moeten in ieder geval zorgen voor schoenen van goede kwaliteit. Wij adviseren schoenen die uw voeten afdoende beschermen en waar de tenen voldoende ruimte in hebben. Minstens zo belangrijk is dat uw schoenen de hielen goed omsluiten. Het dragen van hoge hakken is niet aan te bevelen. Bovendien raden wij aan om de schoenen zoveel mogelijk te dragen, dus ook binnenshuis. Als u schoenen aantrekt, controleert u met de hand of er geen harde stiknaden in zitten of andere uitsteeksels. Gebruik in ieder geval geen gaas of verband ter bescherming van der voet, want dat neemt extra ruimte in. In al onze winkels kunnen we beoordelen welke schoen voor u geschikt is. Indien nodig, kunnen wij in overleg met u een afspraak inplannen met één van onze collega's van de orthopedische afdeling voor het vervaardigen van steunzolen en/of (gedeeltelijk) aangepaste schoenen.